Çalışma İzni (Oturum Kartı)

Çalışma izni

Eğer ki Polonya’da okuyorsanız ve de oturum iznine (Karta pobytu) sahip iseniz, Polonya’da legal olarak çalışabilirsiniz ve de çalışma iznine sahip olmanız gerekmez.

Oturum Kartı (Karta pobytu)

Oturum kartı sahibi iseniz uzatmanız için, değilseniz de almanız için yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Polonya’da eğitiminize başladıktan sonra ülkede en fazla 3 ay süre ile kalma hakkını elde ediyorsunuz. Oturum kartı için başvurunuzu Polonya’ya geldikten hemen sonra yapmanızı öneriyoruz ve de geliş sürenizin üzerinden 3 ay geçmeden. Polonya’da oturum kartı periyodik yenileme olanağı ile genelde iki yıllık olarak verilir. Polonya’da oturum kartı ile geçirilen süre 10 seneden fazla olamaz.

AB vatandaşı olmayan kimseler de Oturum Kartı için başvuruda bulunabilirler. Bu kimselerin önce ülkeye giriş için bir vizeye sahip olmaları gerekir. Sıralanan ülke vatandaşları yapılan antlaşmalar gereği Polonya’ya gelirken vize almak zorunda değillerdir: Andorra, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Brezilya, Brunei Sultanlığı, Kanada, Şile, Kosta Rika, Hırvatistan, Guatemala, Honduras, Israil, Japonya, Güney Korea, Malezya, Mauritius, Meksika, Monako, Nikaragua, Yeni Zelanda, Panama, Paraguay, Salvador, San Marino, Saint Kitts and Nevis, Seyşeller, Singapur, ABD, Uruguay, Vatikan, Venezuella, Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Çin Makao Özel Yönetim Bölgesi, İngiltere Vatandaşları (Deniz ötesi).

Eğer ülkeniz yukarıda listelenmemiş ise Polonya’ya gelmeden önce vize almak için başvurmanız gerekir. Oturum Kartına başvurabilmek için vizeye sahip olmanız gerekmektedir.

Oturum Kartı başvuru için istenen dökümanlar aşağıdadır:

  • Doldurulan 4 başvuru belgesi.(1 orijinal ve 3 kopyası)
  • 5 tane renkli fotoğraf(boyutlar: 4,3 cm x 3,5 cm, soldan çekilmiş profil fotosu)
  • Seyahat dökümanınızın (pasaport gibi) fotokopisi ve de inceleme için orijinali
  • Lokal bir devlet ofisinden alınan İkametgah belgesi
  • İşlem ücretinin yatırıldığına dair dekont.

 Eğer ki oturum kartına başvuru sebebiniz, eğitiminizin başlangıcı ya da eğitiminizi devam ettirmek için ise:

  • Oturduğunuz yerde kalabileceğinize dair yasal bir belge ve de kiranızı belgeleyen bir belge (kira kontratı gibi)
  • Sağlık sigortası ya da Polonya’daki tedavilerinizin sigortanız tarafından karşılanacağını gösteren bir belge
  • Okulunuzdan alınan başvurduğunuz bölümde okuduğunuza dair belge ya da konfirmasyon belgesi. Eğitim ücretinizin yatırıldığının belgelenmesi de gereklidir.

Eğer AB eğitimleri için veya iş yerleştirmesi için Polonya’da iseniz, ek olarak aşağıdaki belgeleri göstermeniz gerekir

  • Eğitime katıldığınıza dair belge veya çalıştığınıza dair belge.

Eğer Polonya’da bilimsel araştırma için bulunuyor iseniz:

  • Polonya içerisinde yürütülen bir araştırma programına dahil olduğunuza dair bir bilge ve bu programı yürüten enstitünün masraflarınızı karşılayacağını belirten bir belge.

Yukarıdaki tüm regülasyonlar Polonya’daki Yabancılara dair 13 Haziran 2003 tarihli yasaya dayanmaktadır.

 

Oturum Kartınızı aldıktan sonra yasal olarak Polonya’da çalışabilirsiniz!